Matbiten är en obereoende receptsajt med bidrag från helt vanliga hemmakockar/bagare. Efter lite problem är medlemsfunktionen avstängd, och jag jobbar lite då och då med funktionaliteten. Jag som lagar (hihi) sajten heter Elin Tjerngren, meddela mig gärna med tips och frågor.
Under tiden fungerar sökningen som vanligt, mycket nöje!
dinkel / spelt / speltvete
(Lat: triticum spelta)
En gammal sädesart som odlats i minst 8000 år, som nästan glömts bort pga det dominerade vetet men nu är den på frammarsch på grund av att den är både nyttig och god!
Kallas spelt, speltvete eller dinkel, och härstammar från en- och tvåkornet som odlades vid Medlehavet och i Orienten. I Norden har det odlats redan 2500 f Kr men har tyvärr ersatts av vete i de flesta fall i och med att de ger större avkastning per areal.
Odlandet kräver inte så mycket gödsel vilket gör det miljövänligt.
Jämfört med det förädlade vetet är dinkel mer lättsmält (pga den speciella glutenkvalitén) och innehåller mycket mer näring - högre innehåll av aminosyror, mineraler, spårämnen och vitaminer. Innehåller ca 13% protein (motsvarande hönsägg!). Höga halter av fosfor, kalium, kisel och magnesium samt vitaminerna B1, B2 och B3. Den är så nyttig att att den anses balansera dålig kosthållning i övrigt. Den är bra för immunförsvaret och underlättar syresättningen i blodet - så dinkel är lämpligt åt de som fryser ofta.
Dinkel odlas fortfarande på Gotland och där har det tidigare kallats sandvete eller gammelvete. Odlas även på några andra ställen i Sverige.
Användning:
På samma sätt som vete. Det finns dinkelkorn, -flingor och -mjöl. Tänk på att bröd bakat på dinkelmjöl ger en lite klibbigare deg än med vetemjöl. Sluta tillföra mjöl när degen är fast men klibbig.
Källa: Kokkonst för den självläkande människan av Susanna Ehdin och Malin Söderström.
Elin Tjerngren